Στόχος του έργου
Το έργο COLDZYME έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη, παραγωγή και αξιολόγηση, “tailor-made” μιγμάτων ψυχρόφιλων αμυλασών για την προϋδρόλυση του αμύλου στα άλευρα των βρεφικών τροφών της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.. Τα αμυλολυτικά ένζυμα θα αξιολογηθούν ως προς τη δράση τους σε υποστρώματα αλεύρων ρυζιού που η εταιρεία χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της, καθώς και η επίδραση τους στα επιθυμητά ρεολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Οι επιμέρους στόχοι του έργου διαμορφώνονται κατά συνέπεια ως ακολούθως:
- Η αναζήτηση, παραγωγή και μελέτη μιας σειράς από φυσικά και γενετικά τροποποιημένα αμυλολυτικά ένζυμα, η δράση των οποίων θα αξιολογηθεί σε πραγματικό υπόστρωμα αλεύρου δημητριακών που η εταιρεία χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της.
- Η χρήση γονιδιωμάτων ψυχρόφιλων μικροοργανισμών καθώς και μεταγονιδιωμάτων ψυχρών περιοχών ως πηγές αμυλασών με σκοπό τα τελικά προϊόντα να μην εμφανίζουν υπολειμματική αμυλολυτική δράση στα επόμενα στάδια της παραγωγικής γραμμής καθώς και κατά την επανασύσταση του τελικού προϊόντος.
- Η στοχευμένη γενετική τροποποίηση ενός αριθμού αμυλασών με στόχο την βελτίωση του κινητικού τους προφίλ και των χαρακτηριστικών θερμικής σταθερότητας
- Η παραγωγή ενός αριστοποιημένου μίγματος αμυλασών, καθώς και ο προσδιορισμός των άριστων συνθηκών δράσης του σε σχέση με τα επιθυμητά ρεολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Με την ολοκλήρωση του COLDZYME, ο φορέας ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. θα έχει στη διάθεσή του ένα πλήρως αξιολογημένο ως προς την κινητική, τη σταθερότητα, τις διαδικασίες παραγωγής και την ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας σύνολο ενζύμων, απολύτως κατάλληλο για την άμεση ανάπτυξη καινοτόμων προϋδρολυμένων παιδικών τροφών.
Μεθοδολογία
Αρχικά, θα διεξαχθεί η πλήρης αξιολόγηση και ο χαρακτηρισμός μιας ομάδας ψυχρόφιλων αμυλολυτικών ενζυμικών συστημάτων, όπου ως πηγές αυτών θα χρησιμοποιηθούν γονιδιώματα μικροοργανισμών που έχουν απομονωθεί από ψυχρόφιλα περιβάλλοντα, όπως είδη των γενών Bacillus, Arthrobacter, Bifidobacterium, κ.ά. Tα ένζυμα θα μελετηθούν πλήρως ως προς τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους και τη κινητική δράση τους και θα παραχθούν με τη χρήση εργαστηριακών βιοαντιδραστήρων σε ποσότητες ικανές για πιλοτικές δοκιμές. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός αριστοποιημένου μίγματος αμυλασών για το αμυλούχο υπόστρωμα, το οποίο εκτός από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα επιφέρει στο τελικό προϊόν, θα εμφανίζει μηδενική δραστικότητα, τόσο κατά τα επόμενα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και κατά τη διάρκεια της παρασκευής της τροφής από τον τελικό καταναλωτή. Ταυτόχρονα θα αποτιμάται και το διαθρεπτικό προφίλ των συνταγών με το υδρολυμένο άμυλο, ενώ παράλληλα θα γίνεται σύγκριση με τα προϊόντα του ανταγωνισμού.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών θα προκύψει μια τεκμηριωμένη και βασισμένη στην τρέχουσα τεχνολογική στάθμη, αποτίμηση της δυνατότητας οικονομικής εφαρμογής μιγμάτων ψυχρόφιλων αμυλασών για την παραγωγή προϋδρολυμένων βρεφικών τροφών.
Επιπλέον αποτελέσματα του έργου αποτελούν:
- Η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας από τη ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ για πρώτη φορά, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση της ως πρωτοπόρου στην ανάπτυξη βρεφικών τροφών, θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστική της θέση στην Ελληνική αγορά και θα προσδώσει νέα ώθηση στις προσπάθειές της για διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού.
- Η αναβάθμιση και καθιέρωση των συμμετεχόντων ερευνητικών φορέων ως κέντρων αριστείας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της αξιολόγησης και της παραγωγής ενζύμων για τη Βιομηχανία Τροφίμων.
- Η δημιουργία προϋποθέσεων για ερευνητικές συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά κυρίως με βιομηχανίες τροφίμων στον τομέα της ενζυμικής και μικροβιακής τροποποίησης πρώτων υλών και άλλων προϊόντων, όσο και με βιομηχανίες σύνθεσης και παραγωγής βιοκαταλυτών (ένζυμα).
- Η ανάδειξη της Ελληνικής Βιομηχανίας παιδικών τροφών ως φορέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και όχι μόνο εφαρμογής τεχνολογίας από το εξωτερικό.
- Η δυνατότητα εφαρμογής και σε άλλους Κλάδους της Βιομηχανίας Τροφίμων με σημαντική επίδραση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της.
- Η αύξηση της απασχόλησης και ειδικότερα για νέους επιστήμονες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, καθιστώντας το έργο ως αντισταθμιστικό παράγοντα στο φαινόμενο διαρροής νέων επιστημόνων (brain drain) προς το εξωτερικό. Ειδικότερα, στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η δημιουργία 4 νέων θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένων επιστημόνων.
- Η περαιτέρω ενεργοποίηση των συμμετεχόντων ερευνητικών φορέων (ΕΚΠΑ, ΕΙΕ) σε δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά & ανακοινώσεις σε Συνέδρια, σε προσλήψεις νέων ερευνητών, στην υλοποίηση διδακτορικών διατριβών, και, στη συνεργασία τους με τη Βιομηχανίας Τροφίμων.